بهترین روش های مطالعه در دنیا
فهرست مطالب
چطور و چگونه درس ها و کتاب هایمان را درست بخوانیم
در مقاله روش های مطالعه از سایت بهارمن چندین عامل افزایش یادگیری را در روش مطالعه یاد میگیرید. اینکه بدون مقدمه شروع به کتاب خواندن کنیم روشی کاملاً غلط است. با انجام کارهای کوچکی میتوانیم میزان بهره وری خود را در مطالعه افزایش دهیم و از کتاب خواندن نهایت لذت را ببریم. نحوه مطالعه درست و اصولی باعث میشود که:
- میزان خستگی در مطالعه کاهش چشم گیری داشته باشد.
- از مطالعه کردن لذت ببریم.
- ماندگاری اطلاعات در ذهن بیشتر میشود.
- با سرعت و کیفیت بیشتری کتاب را تمام کنیم و دیگر فراموش نکنیم.
👇فیلم پایین از امیرحسین حامدی به شما کمک میکند، بهترین روش مطالعه دنیا را داشته باشید.👇
اما چرا یادگیری و مطالعه مهم است؟
همه ما میدانیم که کتابها میتوانند زندگی ما را تغییر دهند. بنابراین روش مطالعه صحیح بسیار مهم است. فردی به نام تام کرلی یک تحقیق خیلی جالب انجام داد. او تحقیقات خود را روی 200 نفر از افراد موفق جهان که خیلی ثروتمند بودند، انجام داد.
86 درصد از این افراد روزانه یک ساعت مشغول به مطالعه کتاب بودند. کتابها باعث میشوند که ما در جنبههای مختلف زندگی رشد کنیم. برای زندگی بهتر باید سعی کنیم عادت کتاب خوانی را در سبک زندگی خود اجرا کنیم. همچنین باید روش مطالعه موثری داشته باشیم که از مطالعه کتاب نهایت استفاده را ببریم.
بهترین روش مطالعه در دنیا
روش های گوناگون خوبی برای مطالعه وجود دارد. اما روش مطالعه کتاب برای دانشگاههای برتر دنیا اهمیت بیشتری دارد. آنها سعی میکنند دنبال بهترین روش های یادگیری برای دانشجوهایشان باشند. بنابراین تحقیقات زیادی در این راستا صورت گرفته است. قصد دارم شما را با بهترین روش های مطالعه در دنیا که مناسب برای فرهنگ کشورمان هم هست، آشنا کنم.
قبل از آن میخواهم قسمت داستانهای بهارمن را به شما یک توضیح مختصر دهم. تا به الان مخاطبان سایت بهارمن بیشاز 200 داستان موفقیت را برای ما ارسال کردند. شما هم میتوانید داستانهای خود را در سایت ما برای هزاران نفر به اشتراک بگذارید. متن زیر شروع یکی از داستانهای شماست.
گام اول روش مطالعه چیست؟
اولین گام بهترین روش مطالعه صحیح این است که حال خودمان را خوب کنیم. احساس ما میزان یادگیری ما را مشخص میکند. بنابراین قبل از هر کاری سطح شادی خودمان را افزایش میدهیم. شما در این مرحله باید به گونهای حال خودتان را خوب کنید که بسیار راحت و کمخرج و بدون دردسر احساس شادی کنید. مثلا برای احساس خوب میتوانیم یک موزیک شاد و دوست داشتنی گوش دهیم. با خودمان جلوی آینه حرفهای مثبت بزنیم و دهها روش دیگر که شما باید بهترین آن را نسبت به شخصیت خود پیدا کنید.
گام دوم روش مطالعه برای افزایش یادگیری هنگام مطالعه
گام دوم روش مطالعه به شما کمک بزرگی میکند. در این مرحله متوجه میشوید که کدام بخشهای کتاب از همه مهمتر است. اینکه شما باید کجا توجه و دقت بیشتری داشته باشید و کجا باید سریعتر عبور کنید. دقیقا مثل این میماند که شما با یک نقشه وارد یک شهر شوید و بدانید دقیقا چه مسیرهایی را میخواهید عبور کنید. اما فرض کنید شما برای ورود به شهر هیچ نقشهای ندارید. مسلماً دلزده میشوید و انگیزه شما کاهش مییابد.
به طور خلاصه میخواهیم در گام دوم روش مطالعه به یک درک کلی از کتاب برسیم. شما در این مرحله باید کتاب خود را در مدت 5 تا 7 دقیقه مطالعه کنید. در انتها باید موضوعات مهمی را از آن متوجه شده باشید و بتوانید به فرد دیگری توضیح مختصری دهید.
گام سوم روش مطالعه برای افزایش یادگیری هنگام مطالعه
در سومین گام شیوه مطالعه شما باید سوالهای کتاب را مطالعه کنید. تا به حال فکر کردید که چرا در کتابهای درسی سوال وجود دارد؟ رسیدن به جواب های سوالات هدف نویسنده کتاب است. اگر سوالها را بخوانید قلاب ذهنی برای شما ایجاد میشود و موضوعات را بهتر درک خواهید کرد.
اگر کتابی که میخواهید مطالعه کنید که سوالی نداشت، خودتان برای آن کتاب سوال طرح کنید و بعد از آن شروع به مطالعه کنید. با همین راهکار ساده متوجه میشوید که هنگام مطالعه متن درک بیشتری دارید. بنابراین از شما میخواهم گام سوم را جدی بگیرید.
گام چهارم روش مطالعه برای افزایش یادگیری هنگام مطالعه
در این گام شروع به مطالعه میکنیم اما به روشی بهتر از روش قبلی که انجام میدادیم. شما باید کتاب را به روش تندخوانی مطالعه کنید. شما میتوانید با سرعت بیشتری مطالعه کنید و درک بیشتری هم داشته باشید. از این به بعد مطالعه شما باید به روش تندخوانی انجام شود.
برای مطالعه جامعترین و بهترین مقاله تند خوانی، کلیک کنید.
گام پنجم شیوه مطالعه برای افزایش یادگیری هنگام مطالعه
در پنجمین گام ما باید کتابی که خواندیم را خلاصه نویسی کنیم. اما باید بدانید که خلاصهنویسی که در مدرسه یاد گرفتهایم سالهاست که منسوخ شده است. شما باید به روش نقشه ذهنی خلاصه نویسی کنید. نقشه ذهنی کمک میکند محتوای هر کتابی را در یک صفحه خلاصه نویسی کنیم.
برای مطالعه مقاله نقشه ذهنی، کلیک کنید.
گام ششم نحوه مطالعه برای افزایش یادگیری هنگام مطالعه
در ششمین گام روش مطالعه ما باید زمانبندی مرور را برای خود مشخص کنیم. هر چیزی که مرور نشود برای مغز بیاهمیت به حساب میآید و آن را حذف میکند. بنابراین شما باید مرور کنید. اما چگونه مرور کنیم؟ شما باید قبل از 24 ساعت، دو روز بعد، چهار روز بعد، هشت روز، شانزده روز، سیو دو روز و شصتو چهار روز بعد مرور کنید. این تکنیک مطالعه به شما کمک میکند تا اطلاعات را از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت انتقال دهید.
تکنیک های مطالعه
کتاب نخواندن افراد دلایل مختلفی دارد. یکی از دلایلی که کتاب نمیخوانیم این است که نمیدانیم چطور باید مطالعه کنیم.
معمولا بخاطر نداشتن اطلاعات و مهارت های لازم از مطالعه خود لذتی نمیبریم. بنابراین به چندین تکنیک دیگر میپردازیم.
قبل از مطالعه چه کار کنیم؟
تا به حال نکات خوبی د مورد افزایش یادگیری هنگام مطالعه یاد گرفتیم اما قبل از شروع مطالعه هم باید اقداماتی انجام دهیم. در ابتدا چرایی مطالعه را برای خودتان مشخص کنید. اگر نمیدانید برای چه چیزی دارید مطالعه میکنید و چه هدفی از کتاب خواندن دارید؛ چرا کتاب میخوانید؟
هدفگذاری در مطالعه باعث میشود، نکات مهم و ارزشمند را بیشتر درک کنیم و هنگام کتاب خواندن از دقت بیشتری برخوردار باشیم. پس لطفاً قبل از کتاب خواندن مشخص کنید که این کتاب باید چه تاثیراتی روی من، در حوزه های مختلف شامل اخلاق، شخصیت،علم، درآمد و… بگذارد.!
فنون مطالعه آسان
برای این که لذت بیشتری در حین مطالعه داشته باشیم به خودتان بگویید: من هیچی بلد نیستم. یعنی آگاهی خود را ضربِ صفر کنید. یکی از مشکلات بزرگ افراد، مخصوصا ما ایرانیها این است که فکر میکنیم همه چیز را میدانیم؛ این کاملا اشتباه است. مرض همه چیز دانی نداشته باشیم. زمانی که یک نکته یاد میگیریم خودمان را تشویق کنیم و شکرگزاری کنیم به خاطر یک ایده خوب یا یک جمله خوب که یاد گرفتیم. تصمیم بگیریم که آن ایدهها را در زندگی خود پیاده سازی و اجرا کنیم.
چگونه مطالعه مفید داشته باشیم؟
بهترین روش مطالعه کتاب برای لذت بردن از مطالعه چیست؟ دوست داشتن و لذت بردن از هر چیزی اکتسابی است. پس خودتان را به خاطر بدست آوردن نکتهای که از کتاب آموختید، تشویق کنید (میتوانید از جملاتی چون هورااا، دمم گرم، آخ جونمی جون و… استفاده کنید). از نویسنده آن کتاب که به شما این نکته را آموخت تشکر کنید. به ارزشی که کتاب خواندن به شما میدهد توجه کنید. همچنین یادتان باشد که برای کتابهای حفظی روش های حفظ کردن سریع گوناگونی وجود دارد.
در نظر بگیرید با اجرای نکتهای که از کتاب آموختید تا چه اندازه میتوانید زندگی خود را بهتر کنید. در زندگی خود چه رفتار و چه اخلاقی را تغییر یا اضافه کنید. با راهکارهای سادهای میتوانیم یادگیری خود را در مطالعه چندین برابر بیشتر کنیم و از آن لذت ببریم.
بهترین زمان برای کتاب خواندن چه زمانی است؟
همه انسانها ساعت زیستی مختلفی دارند. این که بخواهیم برای شما نسخهای تجویز کنیم کار اشتباهی است. اطلاعاتی به شما میدهم که خودتان بتوانید برای خود بهترین نسخه را بنویسید. 80 درصد افراد صبحها انرژی بیشتری دارند. این انرژی بیشتر به ما کمک میکند تا با حال خوب شروع به مطالعه کنیم. 20 درصد افراد بعد از ساعت 9 شب انرژی زیادی میگیرند و میتوانند کارهای مهم خود را انجام دهند. ساعت زیستی شما چه زمانی است؟
لذت کتاب خوانی در بهترین زمان
یکی از دستاوردهای افزایش یادگیری هنگام مطالعه، لذت بردن از مطالعه است. لطفا به رفتار خود در طول روز فکر کنید. تفکر کنید که در چه زمانی بیشترین انرژی را دارید. همان زمان بهترین زمان برای مطالعه شما است. زمانی که انرژی بیشتری داشته باشید میتوانید به روش یادگیری مغز محور نزدیک شوید. پس یکی از مواردی که شما باید به عنوان یک مدرس برای خود اجرا کنید این است که مطالعه و یادگیری را زمانی آغاز کنید که بیشترین انرژی را دارید.
روشی کوچک برای یادگیری مغز محور
حتما زمان مطالعه را برای خودتان مشخص کنید. یعنی این که تا چه زمانی برای مطالعه میخواهید وقت بگذارید. زمان مطالعه و یادگیری خود را مشخص کنید.
همچنین انرژی و ذهنیت خودتان را برای مقداری که مشخص کردهاید، آماده کنید. تحت هر شرایطی متعهد باشید و به ایستگاه آخر برسید. اگر محتوای کتاب شما زیاد است بخش کوچکی از آن را انتخاب کنید. هدف شما این باشد که حتی آن بخش کوتاه را مطالعه کنید.
تکامل را به معنای واقعی جدی بگیرید.
بیشتر از دو سال پیش من (امیرحسین حامدی) این مقاله را نوشتم. متنهای بالا را تا حدودی ویرایش کردم. در هنگام آپدیت این محتوا متوجه شدم که الان تا چه اندازه رشد کردم. خواستم باقیمانده این متن را به همان حالت گذشته رها کنم و فقط تغییرات کوچکی در آن اجرا کنم. این کار من دو دلیل اصلی دارد. مورد اول به مخاطبین عزیزم این مقاله را نشان دهم و بگویم که در مسیر بهتر میشویم.
سعی کنیم کاملگرایی را تا حد زیادی از بین ببریم. دلیل دوم کار من این هست که به خودم یادآوری کنم که نیاز نیست از ابتدا بهترین باشم. امیدوارم که از باقیمانده این متن لذت ببرید و از این قسمت درس بزرگی گرفته باشید. ادامه دهید…
یعنی این رو باید به خاطر داشته باشید که زمان یا صفحه ای که مشخص کردید رو به اتمام برسانید. چون در غیر این صورت مغز شما عادت میکند که هر بار کتابی را شروع کردی به مطالعه و نیمه کاره رها کنی.
درباره مطالعه بیشتر بدانید
نیمه تمام گذاشتن کتاب ها باعث میشود مغز در هر بار که کتاب خوندن رو شروع کردی حس و حالی را در شما ایجاد کند که این مطالعه را رها کنید. چون مغز انسان 101 مکانیزم دارد که هر موقع شما بخواهید از ناحیه امن تان بیرون بیاید و به سمت رشد و موفقیت بروید، جلوی شما را می گیرد. این برای همه افراد صدق میکند پس ما باید اراده کافی برای یک شروع عالی را داشته باشیم.
چگونه سرعت مطالعه خود را اندازه بگیریم
شما باید سرعت مطالعه خود را اندازه گیری کنید. و باید بدانید که در هفته اول و هفته دوم چه تعداد کلمه مطالعه کردید؟ این اندازه گیری را در این فرمول اجرا کنید.
باید تعداد لغاتی که در یک صفحه وجود دارد را تقسیم بر تعداد خطوط آن صفحه کنید و میانگین مورد نظر را به دست آورید. زمانی که سرعت مطالعه شما بالا رفت، به مطالعه کردن علاقه مندتر میشوید و تبدیل به یک عادت روزانه میشود. احتمالا برای شما سخت باشد که تعداد کلمات کتاب های خود را حساب کنید. برای همین بهارمن در مقاله آموزش تندخوانی برای شما این کار را انجام داده است تا دیگر نخواهید تعداد کلامات کتابهای خود را حساب کنید.
مطالعه موردی
نکته مهم این است که هیچ زمان کتابی را نیمهکاره رها نکنید و به عنوان مثال بخشی از کتاب را خوانده باشید و بروید سراغ کتاب بعدی این کار کاملاً کار اشتباهی است. بهترین روش این است که شما یک کتاب را تا انتها بخوانید، سپس مواردی که از آن یاد گرفتید را در زندگی خود پیاده سازی کنید و بعد از آن به مطالعه کتاب دیگری مشغول شوید.
افزایش یادگیری هنگام مطالعه برای کنکور و امتحان
مغز انسان تنوع را دوست دارد و اگر ما در یک طیف از کتاب خواندن باشی مغز شما کلافه و خسته می شود. بهترین روش این است که بعد از هر مدت تم های گوناگونی را مطالعه کنیم، یعنی اگر دائماً کتابهای موفقیت مطالعه میکنید بعد از یکماه محتوای یادگیری خود را تغییر داده و به سراغ کتاب های اقتصادی، تاریخی، داستانی، علمی و… بروید و بعد از مدتی دوباره به سراغ کتاب های موفقیت یا هر نوع کتاب دیگری بروید.
یک سوال خیلی مهم از شما دارم! در طول چه مقدار استرس دارید؟ آیا همین الان که در حال مطالعه این مطلب هستید، عضلات پا و کمر خود را سفت یا منقبض کردهاید؟ دندانهایتان را به هم فشار میدهید یا اخمهای شما در هم گره خورده است؟
اگر چنین مسائلی را دارید، یعنی استرس مزمن دارید. استرس، کیفیت یادگیری را تا حد زیادی کاهش میدهد و خیلی خوب میشود اگر در گامهای روش مطالعه ما بتوانیم با آرامش و حال خوب مطالعه کنیم. بنابراین اگر مشکلاتی که گفته شد را دارید پیشنهاد میکنم مقاله مدیریت و درمان استرس بهارمن را مطالعه کنید.
روش های صحیح مطالعه برای دانشجویان و دانشآموزان
سعی کنید بیشتر از چهار نوع کتاب در یک روز مطالعه نکنید. چون مغز شما محتواهای آموزشی را دستهبندی میکند. اگر تعداد کتابهایی که خواندید زیاد باشد مغز شما نمیتواند به خوبی این کار را انجام دهد.
یکی از بهترین کارها بعد از مطالعه خوابیدن و ایجاد خواب مصنوعی می باشد اگر شما این موضوع را رعایت کنید محتوای آموزشی در مغز شما چندین بار تکرار میشود. خواب مصنوعی یعنی اینکه بعد از هر مدت زمانی بعد از مطالعه استراحتی انجام دهید و به صورت خوابیده چشمهای خود را بسته و به محتوای آموخته شده فکر کنید.
یه چیزی که جالبه اینه که مغز انسان شبها نمی خوابد و فعالیت دارد. فعالیت مغز در شب به قسمت ناخودآگاه بر میگردد و به چیزی که قبل از خواب شما به آن فکر کردید کاوش می کند. مغز این کار را بارها و بارها تکرار میکند. یکی از کارهایی که میتوانید برای از بین بردن فراموشی یا یادگیری بدون فراموشی انجام دهید این است که شبها هنگام خواب محتوای فرا گرفته شده را مرور کنید.
فواید مطالعه در خواب
یه تحقیق خیلی فوقالعاده دانشمندان انجام دادند. به این صورت که یک فرد را که به دستگاه fmar مجهز بود، مورد آزمایش قرار دادند و تعداد سوال ریاضی از او پرسیدند، دستگاه fmar خونرسانی به نیمکره چپ مغز را نشان میداد.
دانشمندان همین گونه که سوالات ریاضی می پرسیدند، داروی بیهوشی به فرد تزریق کردند و دانشمندان متوجه شدند که نیمکره چپ تا زمان هوشیاری درگیر محتوای ریاضی می باشد و ما از کاربرد این تحقیق می توانیم در یادگیری و آموزش های خودمون استفاده کنیم.
همراهت همیشه یک کتاب باشد!
فردی به نام تام کُرلی روی بیش از 300 نفر از افراد موفق دنیا آن هم در کشورهای مختلف، تحقیقاتی انجام داد. 86 درصد از این افراد موفق، هر روز وقتی را برای مطالعه قرار میدادند. 14 درصد مابقی هم اهل کتاب بودند، اما مطالعه روزانه نداشتند.
زمانی که کتابی را میخوانیم، تمام باورهای مثبت و تجربه نویسنده را به دست میآوریم. هر گاه در زندگیمان به مسئلهای بخوریم، خیلی راحت میتوانیم از پس مسئله خود برآییم. چون کتابهایی که خواندیم تجربه حل مسئلههای متفاوت را به ما داده است. انگار که بارها و بارها آن مسئله را حل کردهایم.
کتاب خواندن تخصصمان را بیشتر میکند و افراد متخصص 10 برابر افراد معمولی درآمد دارند. با مطالعه کتاب، هورمون کورتیزول در بدن کاهش پیدا میکند و احساس شادابی بیشتری داریم. هر جایی که برویم، حرفی برای گفتن داریم و با داستان و مثالهای مختلف میتوانیم دیگران را متقاعد کنیم. جایگاه اجتماعی بهتر، گسترش بسته کلمات، مزیت رقابتی، پیدا کردن ایده و دههای خوبی دیگر مثل تفکر بهتر؛ پاداش خواندن کتاب است.
- ۰۱/۱۱/۰۹